Riktig skaft for deg

Loading...

Det finnes nesten like mange skaft å velge blant som det finnes svingtyper. Det kan virke komplisert og vanskelig å finne riktig skaft til din sving. Vi har derfor gjort det litt enklere når du kjøper skaft hos oss. Uansett om du kjøper en ferdig kølle eller kun skaft, gir vår skaftguide deg alltid forslag til hvilket skaft som kan passe for deg. Det eneste du behøver å tenke på, er hvor langt du slår med en driver henholdsvis et sjuer-jern, og hvilken ballbane du foretrekker. Nedenfor ser vi nærmere på hvilke faktorer som påvirker et skafts egenskaper, slik at du forhåpentlig finner et skaft som yter maksimalt for din sving. Du finner skaftguiden her.

Riktig fleks


Et av de viktigste aspektene når det gjelder golfskaft, er fleksen (skaftets stivhet). Har du feil fleks, vil slagene dine garantert miste både lengde og presisjon. Et for stivt skaft gir ofte kortere og lavere slag. For en høyrespiller betyr det ofte en miss til høyre (slice), ettersom køllehodet ikke rettes tilstrekkelig ut i trefføyeblikket. Et for mykt skaft vil ofte gi en høyere ballflukt enn et skaft med riktig fleks. Med for mykt skaft vil høyrespillere ofte misse til venstre (hook) fordi køllehodet kommer inn til ballen for lukket.

Riktig vekt


Avhengig av hvilken hastighet og hvilket tempo du har i svingen, kan tyngden på skaftet hjelpe deg å prestere bedre. Spillere med lavere svinghastighet og rolig tempo har ofte fordel av et lettere skaft, ettersom det bidrar til å øke svinghastigheten og dermed også lengden. Spillere med høyere hastighet og raskt tempo kan med fordel bruke et skaft med mer tyngde, siden det hjelper dem å kontrollere køllen gjennom svingen og få mer kontroll og presisjon i slagene.

Riktig materiale


I likhet med vekt spiller også materiale en rolle. Igjen kan man skille mellom spillere med høy og lav hastighet. En spiller med høyere hastighet kan med fordel bruke køller med stålskaft fordi det blir enklere å kontrollere slagene med litt tyngre skaft. Stålskaft gir ofte lavere ballflukt, noe langtslående spillere ønsker seg. Spillere med lavere svinghastighet har ofte fordel av å spille med grafittskaft. Dette fordi den lavere vekten bidrar til mer fart i køllen, samtidig som det gir høyere ballflukt i slagene.

Riktig flekspunkt


Under golfsvingen bøyes skaftet og lades med energi som frigjøres i gjennomsvingen og skaper hastighet i køllehodet. Flekspunktet (også kalt «kick point») er den delen av skaftet som bøyes mest, og er viktig fordi det bidrar til å bestemme ballbanen. Flekspunktet på et skaft kan være høyt, middels eller lavt. Enkelt forklart kan flekspunktet beskrives som et omvendt forhold der høyere flekspunkt betyr lavere ballbane. Et skaft med lavt flekspunkt gir høy ballbane, et skaft med middels flekspunkt gir en middels høy ballbane osv.

Fakta om golfskaft

Generelt sett er det 5 forskjellige flextyper: Extra stiff, stiff, regular, senior og lady, normalt er de skrevet med bokstavene: X, S, R, A, L (den senior får bokstaven A ganske enkelt ved å lage den originale ble kalt amatør).