Custom Fit

Loading...

Custom fit

Det snakkes mye som custom fit i dag og for ass er det en selvfølge å kunne tilby deg skreddersydde golfkøller. De flest av oss har hendene omtrent like høyt over bakken dersom vi står mot hverandre. Dette har gjort det enkelt for de store golffabrikantene som standardiserer køller å tjene masse penger. Det finnes mange goldere som ikke passer inn i golfen sine standardmål. Ca 20-30 % må spille med køller som egentlig ikke er tilpasset etter deres behov. Alt handler ikke bare om hvilken køllelengde man skal ha, men og ha å valgmuligheten å kunne bygge sin egen skreddersydde kølle. Med valg av skaft, grep, lengde og køllehode. USA kjøper 2/3 av alle golfere, eller 26 millioner mennesker, sine køller som skreddersydde. Vi tror at dette er fremtiden innen golf.

Statisk custom fit vs. Dynamisk custom fit

Statisk custom fit er når du uten hensyn til svingen din tar frem den beste køllen for akkurat deg. Man ser da på noen enkle mål, lengde, avstanden mellom håndledd og gulv, størrelsen på hånden din og svinghastigheten. Statisk custom fit passer for deg som forandrer svingen litt under spillet. Har du derimot en perfekt sving alltid er den samme går det å ta frem en kølle som ikke bare strammer på de fysiske forutsetningene uten å ta hensyn til svingen, skal du velge er dynamisk custom fit. Vi på NordicaGolf sier ikke at det ene er bedre enn det andre. Det er opp til deg som kunde å avgjøre. Faktum gjenstår: Hvor mange har en perfekt sving som ikke endrer seg over tid? En stor golfprodusent som lager statisk custom fit er Ping Golf.

Menn vs. Kvinner

Dagens standardiserte køller finnes i dame og herre størrelser. Damekøller er som regel en tomme kortere enn herrekøller. Dette virker ganske bra ettersom kvinner som regel er litt kortere enn menn. Men det finnes jo kvinner som er 180cm like mye som det finnes menn som er 160cm. Mange kvinner skal altså ikke spille med køller som er en tomme kortere, men i stedet ca ½ tomme kortere og med en liten lie justering.

Vi gjør ikke forskjell på kvinner og menn, men ser i stedet på høyden din samt svingstyrken din. På denne måten kan ikke en kvinne som er veltrent og 170 cm høy ende opp med å få køller som er tilpasset noen som er betydelig svakere og kortere. Vet du at du spiller bra med standard damekøller skal du velge damestandard når du skal velge lengde.

Custom Fit Guiden

Gjennom å bruke denne guiden kan du få frem den optimale køllen for akkurat deg. Guiden skal sees på som et hjelpemiddel for deg som er usikker eller aldri har spilt med skreddersydde køller. Vet du av erfaring at du spiller best med standard lengde men guiden sier at du skal ha ½ tomme lengre køller så går du naturligvis for det du synes er best. Summa summarum er det hva du er mest komfortabel med som gjelder. Vi vil tilby deg muligheten å selv kunne velge!

Grepstørrelse

Med noen enkle matninger kan vi finne ut hvilken størrelse du skal ha på grepet ditt. Alt fra Small til Jumbo størrelse. Vi tilbyr kun grep fra de kjente grepprodusentene som Lamkin Crossline, Golf Pride, Pro T og Winn.

Custom fit guiden

 

Skaft

Skaftet er kanskje det viktigste på køllen. Med skaftet kontrollerer du ballspredning og hvor langt du slår. Vi tilbyr kun skaft fra de store kjente skaftprodusentene som Apollo, True Temper, Aldila, Grafalloy og UST.

Flex er skaftets stivhet og deles inn i lady, senior, regular, stiff og x-stiff. Hva du velger er avhenging av svinghastigheten din. Har du en rask sving skal du holde deg til de stive skaftene, og svinger du langsomt skal du gå for de mykere skaftene. Dette har å gjøre med at skaftet må henge med i ditt tempo. Når køllehodet treffer ballen vill man jo at køllehodet ligger rett mot ballen. Har man et for stivt skaft så kommer ikke skaftet å ha rettet seg opp tilstrekkelig for høyrehåndsspilleren, og resultatet blir en slice. Har man i stedet et for løst skaft så kommer skaftet til å bøye seg for mye og resultatet blir en hook.

Det finnes ingen standardisering hos skaftprodusentene. Derfor kan et regular skaft hos en produsent tilsvare et stiff hos en annen. Vi bruker de retningslinjer som skaftprodusentene gir oss. I guiden har vi gjort det enkelt for deg å finne ditt skaft og flex.

Custom fit guiden

Man kan si at et stivt skaft gir presisjon på bekostning av lengde mens et flexiblet skaft gir mer lengde men og større ballspredelse.

Lengde

Spillere som er mellom 170-185cm kan i det fleste tilfeller bruke standardkøller, er du lengre eller kortere skal du trolig ha lengre respektive kortere køller. Her hos oss gjør vi ikke forskjell mellom kvinnekøller og herrekøller

Custom fit guiden

 

Vi går ut i fra disse standardmål på jernskaft og grafittskaft. Damestandrad är en tomme lavere än tabellen nedan. Hybrider görs en tomme lengre en jernkøller.

 

 
Grafit
Stål
Ti Driver
45"
N/A
1 Wood
44"
N/A
3 Wood
43"
N/A
5 Wood
42"
N/A
1 Jern
40.00"
40.00"
2 Jern
39.50"
39.50"
3 Jern
39.00"
39.00"
4 Jern
38.50"
38.50"
5 Jern
38.00"
38.00"
6 Jern
37.50"
37.50"
7 Jern
37.00"
37.00"
8 Jern
36.50"
36.50"
9 Jern
36.00"
36.00"
PW/AW
35.50"
35.50"
SW/LW
35.50"
35.50"
Putter
N/A
34"

Lie

Lie er den vinkelen mellom skaftet og køllehodets såle. Skulle skaftet være for mye rettet opp kommer tåen på køllehodet til å ta i bakken først og man vil slå mot høyre. Er skaftet for flatt kommer i stedet helen på køllehodet å ta i bakken først og man vil slå mot venstre.

Skaftet har for stor
utgående vinkel

Skaft korrekt

Skaftet har for stor inngående vinkel

Drivere, fairwaywoods og de lange jernene påvirkes ikke like mye av lievinkelen. Det er på grunn av deres loft er mindre og den overflaten du treffer med er rettere.